1. Wat is Daraprim en waarvoor wordt dit middel gebruikt*
Daraprim is een geneesmiddel dat een aantal ziekteverwekkende micro-organismen (parasieten) bestrijdt. Het middel grijpt in op de stofwisseling van de parasiet, waardoor deze in zijn groei en verdere vermenigvuldiging wordt geremd. Daraprim is bestemd voor de behandeling van malaria en actieve toxoplasmose. Bij de behandeling van deze aandoeningen wordt Daraprim voorgeschreven in combinatie met andere geneesmiddelen, zogenaamde sulfonamiden. Bij de behandeling van malaria zullen daarnaast nog andere geneesmiddelen tegen malaria worden voorgeschreven.
Malaria
Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd Plasmodium. Deze wordt door steken van malariamuggen op de mens overgebracht. De ziekte komt vooral voor in tropische landen, maar komt in Nederland ook voor, bijvoorbeeld bij reizigers die uit de tropen terugkeren. De parasieten vermenigvuldigen zich in de lever en in de rode bloedcellen, die hierdoor vernietigd worden.
Het kan na de muggenbeet, een week tot enkele maanden of langer duren voordat de eerste ziekteverschijnselen zich voordoen.
Deze bestaan uit hoofdpijn, terugkerende koortsperioden, gebrek aan eetlust, maagklachten, braken, vermoeidheid en een algemeen ziektegevoel.
Na dit stadium volgt de eerste, voor malaria kenmerkende, koortsaanval met hevige koude rillingen, gevolgd door hoge koortspieken met hittegevoel, eindigend in sterk zweten.
Deze koortsaanvallen keren steeds na een gelijk aantal dagen terug (tweedaagse, driedaagse en vierdaagse koorts).
Malaria gaat gepaard met bloedarmoede, steken in de linkerzij door miltzwelling en soms een lichte geelzucht. Bij kinderen kunnen toevallen (convulsies) optreden.
De arts stelt de diagnose malaria op grond van de ziekteverschijnselen en de resultaten van bloedonderzoek.
Iemand die malaria heeft gehad en bloed wil geven, moet hierover met de bloedtransfusiedienst overleggen.
Toxoplasmose
Toxoplasmose is een ziekte die wordt veroorzaakt door een micro-organisme met de naam Toxoplasma gondii.
De overdracht van deze parasiet geschiedt voornamelijk door het eten van besmet vlees, dat onvoldoende verhit is geweest en soms door het contact met besmette katten of hun uitwerpselen.
De ziekteverschijnselen bestaan onder andere uit koorts, braken en hoesten.
Als complicaties kunnen ontsteking van de hersenen en hersenvliezen voorkomen. Volwassenen worden zelden ziek van een besmetting met toxoplasmose; na een eerste besmetting ontwikkelt de mens weerstand (immuniteit) tegen de ziekteverwekker.
Het grootste gevaar bestaat uit het overgaan van de ziekte op het ongeboren kind als de aanstaande moeder tijdens de zwangerschap voor het eerst met toxoplasmose wordt besmet. Dit kan leiden tot afwijkingen en miskraam of tot vroeggeboorte.
Een infectie van de (aanstaande) moeder hoeft echter lang niet altijd ernstig te zijn en in vele gevallen zal de arts na afweging van de risico's van de infectie tegen het te verwachten behandelingsresultaat besluiten géén behandeling te geven.
Als een kind met toxoplasmose wordt geboren, is behandeling noodzakelijk. Een in het verleden doorgemaakte toxoplasmose kan later weer actief worden en dient dan opnieuw te worden behandeld. Alleen als de toxoplasmose actief is zult u met dit geneesmiddel worden behandeld.
Een uitgebreide beschrijving van de werkzaamheid en mogelijke bijwerkingen van dit geneesmiddel vindt u in de patiëntenbijsluiter en samenvatting van de productkenmerken.